Wat kost kinderopvang?
Met de rekentool van de belastingdienst kunt u gemakkelijk en snel een indicatie krijgen van de nettokosten van de kinderopvang bij de Blokkendoos.
Het nettobedrag dat u per maand betaalt voor kinderopvang bestaat uit twee delen: het uurtarief en de aftrek van kinderopvangtoeslag (op basis van het gezinsinkomen krijgen veel mensen van de overheid een deel van de opvangkosten terug).
​
Kinderopvangtoeslag
De Wet Kinderopvang regelt de kwaliteit en de financiering van de kinderopvang. Ouders die werken of studeren en dit combineren met de zorg voor kinderen, krijgen kinderopvangtoeslag van de overheid. Hoeveel toeslag u krijgt hangt af van uw inkomen, het aantal uur dat u werkt en het aantal kinderen waarvoor u opvang heeft.
​
​
​
Wanneer heeft u recht op kinderopvangtoeslag?
- de opvang van uw kind of kinderen vindt plaats bij een geregistreerd kinderdagverblijf of geregistreerde gastouder.
Uw kind gaat naar een geregistreerde kinderopvang.
Per kind is maximaal 230 uur per maand aan kinderopvangtoeslag toegestaan.
Uw recht op kinderopvangtoeslag is afhankelijk van het aantal uren dat u en uw partner werken en uw gezamenlijk inkomen. Ook als u studeert, een traject volgt om aan het werk te komen of een verplichte inburgeringscursus volgt, heeft u recht op kinderopvangtoeslag.
​
6 maanden recht op toeslag bij ontslag
Ouders die werkloos raken, verliezen niet meteen hun recht op kinderopvangtoeslag. Ook in 2018 behouden ouders die hun baan kwijt zijn, nog 6 maanden hun recht op kinderopvangtoeslag. Hierdoor hebben ouders de tijd om te solliciteren en hebben kinderen het voordeel van de continuiteit van de opvang.