top of page

Iedere dag naar buiten

Buiten spelen is leuk, leerzaam en gezond. De meeste kinderen vinden buiten spelen heerlijk. Daarom gaan wij iedere dag zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten. Het beleid van de Blokkendoos is hierop gericht en het buitenspel is in het dagelijkse ritme ingepland.

 

Waarom buiten spelen?

Kinderen willen dingen ontdekken en hun wereld vergroten.

Buiten spelen is niet alleen goed voor de motorische, maar ook voor de cognitieve en sociale ontwikkeling van een kind. Daarnaast is buiten spelen van belang voor de mentale ontwikkeling van kinderen. Rennen, fietsen, afstanden inschatten, eigen grenzen bepalen of over balansstenen lopen; allemaal vaardigheden die het hele leven van pas kunnen komen.

Een kind dat ergens vanaf wil springen, leert de afstand in te schatten en spelenderwijs met risico´s om te gaan.

 

Buiten spelen en natuurbeleving

Buiten spelen is voor kinderen een waardevolle kennismaking met de natuur. De afhankelijkheid van hun zintuigen maakt dat kinderen ruiken, horen, voelen, proeven en zien als de beste! En deze zintuigen worden buiten volop geprikkeld.

Buiten hebben kinderen volop gelegenheid om te kijken naar de wolken, de blaadjes en te luisteren naar de geluiden van buiten. Ook maken ze kennis met veranderende weersomstandigheden: Het zonnetje op hun huidje en de wind over hun wangetjes.

De verschillen tussen de bomen in de zomer en de winter en het verschil in de geur van bloemen.

 

Buiten spelen op de Blokkendoos

Buiten bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid. De buitenruimte bij de Blokkendoos is veilig ingericht en afgestemd op alle leeftijdsgroepen. Zo kunnen de kinderen elkaar ontmoeten om samen te spelen, samen met de pedagogisch medewerkers buiten te zijn en een spelletje te doen.

 

 picknicken, etc. Het buiten spelen voorziet in verschillende (individuele) behoeften, zoals bijvoorbeeld ontdekken, rennen, rollen, hangen, terugtrekken, creatieve en motorische activiteiten en rollenspel.


Buiten kunnen er allerlei dingen gedaan worden. Spelen in de speelhuisjes, fietsen, rennen, spelletjes, rollen van de dijk, samen de natuur in, samen wandelen, naar de vogeltjes kijken maar ook met elkaar spelen in de zandbak.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page